Monografia naukowa: "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze"
Zawartość numeru
Pobierz numer
Zofia Rzeźnicka
Macica i wątroba – rola antycznych i bizantyńskich przysmaków w gastronomii, dietetyce i medycynie starożytności i wczesnego Bizancjum w świetle źródeł
Kamila Mrozek-Kochanek
Cuchnące bulwy jako niepozorni sprzymierzeńcy kochanków? O zastosowaniu roślin cebulowych w antycznej kuchni i dietetyce
Paweł Kalina
Znaczenie uprawy kukurydzy, fasoli i dyni w rolnictwie Azteków w kontekście geograficznym teorii cywilizacji Fernanda Braudela
Katarzyna Wieczorek
W średniowiecznej kuchni
Artur Goszczyński
Uciechy stołu książąt Lubomirskich, czyli rzecz o Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego
Alina Barczyk
Cena non finita. Stoły, spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim – motywy i interpretacje
Weronika Kocela
Brzuchu obmierzły! przez twoję to sprawę, Pochlebca sprzedał wolność za potrawę - o skutkach niewłaściwego odżywiania się w osiemnastowiecznych poradnikach medycznych
Tomasz Lis
Kultura jedzenia w Bośni i Hercegowinie w okresie austro-węgierskim
Oskar Kalarus
Ryż, ryby, herbata. Dziewiętnastowieczni polscy podróżnicy przy japońskich stołach
Jakub Szajt
Znaczenie kulturowe naczyń cynowych w rozwoju historycznym – zastawa stołu dawniej i dziś
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tysiące lat tradycji kuchni fusion
Agata Stronciwilk
Estetyka wobec problemu smaku
Łukasz Posłuszny
Więziotwórcze funkcje chleba w obozie koncentracyjnym
Jan Bazyli Klaka
Rola posiłku i poczęstunku w procesie rozwiązywania konfliktów klanowych. Analiza przykładów pochodzących z Albanii i świata arabskiego
Anna Kuszkowska
Produkt który ma imię i nazwisko. Czy Sprawiedliwy Handel rzeczywiście zbliża konsumentów i producentów?
Larysa Michalska
Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki. Slow Food po Śląsku
Barbara Hołub
O mediacyjnej roli alkoholu w kulturze tradycyjnej
Anna Kuchta
Nie tylko magdalenki. Kilka obrazów kulinarnej groteski w literaturze współczesnej
Łukasz Wróblewski
Jedzenie jako mediowanie afektów i instynktów w filmach Kika i Kobiety na skraju załamania nerwowego Pedro Almodóvara
Maciej Skowera
Cudowna i pożyteczna Magda Gessler. O strukturze, znaczeniach i wartościach telewizyjnej baśni
Agata Dziadul
Feline Cuisine at Its Finest. Discourse Analysis of Cat Food Advertisements and Their Transformation Through Translation