Monografia naukowa: "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze"

Zawartość numeru

Pobierz numer

 

Zofia Rzeźnicka
Macica i wątroba – rola antycznych i bizantyńskich przysmaków w gastronomii, dietetyce i medycynie starożytności i wczesnego Bizancjum w świetle źródeł

Kamila Mrozek-Kochanek
Cuchnące bulwy jako niepozorni sprzymierzeńcy kochanków? O zastosowaniu roślin cebulowych w antycznej kuchni i dietetyce

Paweł Kalina
Znaczenie uprawy kukurydzy, fasoli i dyni w rolnictwie Azteków w kontekście geograficznym teorii cywilizacji Fernanda Braudela

Katarzyna Wieczorek
W średniowiecznej kuchni

Artur Goszczyński
Uciechy stołu książąt Lubomirskich, czyli rzecz o Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego

Alina Barczyk
Cena non finita. Stoły, spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim – motywy i interpretacje

Weronika Kocela
Brzuchu obmierzły! przez twoję to sprawę, Pochlebca sprzedał wolność za potrawę - o skutkach niewłaściwego odżywiania się w osiemnastowiecznych poradnikach medycznych

Tomasz Lis
Kultura jedzenia w Bośni i Hercegowinie w okresie austro-węgierskim

Oskar Kalarus
Ryż, ryby, herbata. Dziewiętnastowieczni polscy podróżnicy przy japońskich stołach

Jakub Szajt
Znaczenie kulturowe naczyń cynowych w rozwoju historycznym – zastawa stołu dawniej i dziś

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tysiące lat tradycji kuchni fusion

Agata Stronciwilk
Estetyka wobec problemu smaku

Łukasz Posłuszny
Więziotwórcze funkcje chleba w obozie koncentracyjnym

Jan Bazyli Klaka
Rola posiłku i poczęstunku w procesie rozwiązywania konfliktów klanowych. Analiza przykładów pochodzących z Albanii i świata arabskiego

Anna Kuszkowska
Produkt który ma imię i nazwisko. Czy Sprawiedliwy Handel rzeczywiście zbliża konsumentów i producentów?

Larysa Michalska
Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki. Slow Food po Śląsku

Barbara Hołub
O mediacyjnej roli alkoholu w kulturze tradycyjnej

Anna Kuchta
Nie tylko magdalenki. Kilka obrazów kulinarnej groteski w literaturze współczesnej

Łukasz Wróblewski
Jedzenie jako mediowanie afektów i instynktów w filmach Kika i Kobiety na skraju załamania nerwowego Pedro Almodóvara

Maciej Skowera
Cudowna i pożyteczna Magda Gessler. O strukturze, znaczeniach i wartościach telewizyjnej baśni

Agata Dziadul
Feline Cuisine at Its Finest. Discourse Analysis of Cat Food Advertisements and Their Transformation Through Translation

 

Monografia "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze" jest zbiorem recenzowanych, starannie wyselekcjonowanych tekstów powstałych na kanwie referatów wygłoszonych na ogólnopolskiej, studencko- -doktorancko-eksperckiej konferencji naukowej "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze", która odbyła się w Krakowie 16 oraz 17 listopada 2013 r. Antologia zawiera spójne tematycznie opracowania naukowe, które w sposób oryginalny i twórczy przedstawiają zagadnienie jedzenia w różnych kulturach świata. Każdy rozdział zawiera bibliografię oraz abstrakt w języku angielskim. Mamy nadzieję, że proponowana Czytelnikowi monografia będzie dla Niego stanowić nie tylko interesującą i rozwijającą lekturę, ale także intelektualną przygodę.